Z textu zveřejněné koaliční dohody ČSSD, ANO a KDU-ČSL - Podpora demokracie

Koalice je pro uzákonění všeobecného referenda, které budou moci vyvolat občané, s tím, že se vymezí okruh témat, které do referenda nepůjde zahrnout. Také je pro posílení parlamentní demokracie a zpřesnění rolí, nejspíše v reakci na zneužití poskytnutého prostoru prezidentem Milošem Zemanem.

V části 9 Podpora demokracie můžeme číst:

"9.1 Podpora demokracie a základních lidských práv

- Předložíme návrh ústavního zákona o obecném referendu na základě lidové iniciativy, který umožní občanům konání referenda o zásadních otázkách fungování státu. Ústavním zákonem bude zároveň stanoven výčet otázek, k nimž nelze referendum vyhlásit. V rámci úspor budeme podporovat společné konání voleb a referend v jedné volební místnosti.

 

- Prosadíme naplnění ústavně garantovaného práva na právní pomoc uzákoněním nového systému poskytování bezplatné právní pomoci lidem, kteří si ji nemohou obstarat sami v důsledku své sociální situace.

 

- Prosadíme novelizaci Ústavy ČR, která v návaznosti na zavedení přímé volby prezidenta zpřesní práva a povinnosti jednotlivých ústavních aktérů v zájmu uchování parlamentního charakteru české demokracie založené na svobodné soutěži politických stran."

Last modified on Saturday, 11 January 2014 20:22
Administrator

Tradiční hodnoty v moderní době

Website: www.modernispolecnost.cz
Login to post comments
back to top