Print this page

2013/1 Prohlášení k amnestii prezidenta republiky ze dne 1.1.2013

Přípravný výbor MODES respektuje princip milostí a v odůvodněných případech i princip amnestie, ale rozhodně se staví proti omilostnění akterů závažných korupčních kauz a případů.

Považujeme takto nastavenou amnestii (a to především v případě zmiňovaných korupčních kauz) za špatný krok a to  s ohledem na to, jak velmi negativní dopad má páchání korupčních trestných činů na společnost, veřejný rozpočet a společenské klima.
 
Považujeme to za svévolný zásah do principů práva (byť ústavně a legálně zakotvený) a nevidíme v něm žádný přínos pro společnost. Vnímáme jej spíše jako zneužití principu odpuštění a milosti, které je s amnestií mnohdy spojován. Věříme, že někdy platí: "dává-li se milost svévolníku, spravedlnosti se nenaučí".

Domníváme se, že k oslavám dvacátého výročí vzniku České republiky by se hodila amnestie menšího rozsahu ošetřená o tyto kontroverzní případy a také především pozvednutí a ocenění dobrého a pozitivního, více než jen takto rozsáhlé uvolnění věznic.

V případě, že by se zvýšil počet trestných činů v oblastech, kde nastalo takovéto propouštění, domníváme se, že odpovědnost za "vypuštění džina z láhve" padá i na hlavu těch, kteří takovéto opatření a nastavení amnestie schválili a provedli. A to i s vědomím jisté nadsázky výše uvedeného obrazu.

Přípravný výbor MODES (3.ledna 2013)

______________________________________

Obr - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaclav-Klaus-01.jpg 

Last modified on Friday, 10 July 2015 09:18
Administrator

Tradiční hodnoty v moderní době

Website: www.modernispolecnost.cz